Sezona chřestu.

Aktuality | 9.4.2024

Chřest je první sezonní zelenina. Jemnou chuť chřestu si naši předkové vychutnávali již v Antice . Nejstarší dochovaný recept na přípravu chřestu je ze třetího století našeho letopočtu.U nás se pěstoval historicky především  na Moravě, odkud se dodával i na císařský dvůr ve Vídni. Nyní je pěstován na Mělnicku. Na našem trhu je chřest z více oblastí. Typický zdroj je Německo, Maďarsko, Slovensko, Španělsko a Francie. Každý stát tvrdí,že ten jejich chřest je ten  nejlepší.

Kromě gurmánskych kvalit má chřest i léčivé účinky. Chřest obsahuje diuertické látky ,neutralizující čpavek, který nám způsobuje únavu.  Chrání malé červené cévky před jejich praskáním. Navíc vědci v Koreji objevili pozitivní vliv chřestu na nepříjemné pocity způsobené nemírnou konzumací alkoholu.