Reblochon skladem celoročně.

Aktuality | 6.1.2020

Skladem máme celoročně francouzský sýr Reblochon. Reblochon pochází ze slova „reblocher“, které, když je doslovně přeloženo, znamená „znovu podojit kravské vemeno “. To se týká postupu zadržování části mléka z prvního dojení. Během 14. století  majitelé půdy danili horské zemědělce podle množství mléka, které jejich stáda vyprodukovala. Farmáři tedy krávy plně nedojili, dokud majitel půdy nezměřil výnos. Mléko, které zůstávalo, bylo mnohem bohatší a mlékárny jej tradičně používaly k výrobě vlastního sýra.

Sýr pochází z departmentu Haute Svoie ve Francii a má chráněný původ. Je to poloměkký sýr se zlatavou kůrou. Typické je pro něj tenké prkénko, které je přibaleno u každého sýra a slouží jako podložka. Bochník má na obalu uvedeno, že musí vážit minimálně 450g, ale jeho váha bývá většinou větší. Je to celoroční sýr, ale nejznámější recept je Tartiflette hodící se do chladnějšího počasí, kdy se podélně rozřízne a dá se zapéct s vařeným brambore, trochou vína a slaniny . Sýr je ale výtečný i samotný a dá jíst po celý rok.