Litchi, též nazývaná litchi nebo lichi, je tropický ovoce pocházející z čínské provincie Fu-ťien a je často spojováno s asijskou kuchyní. Ovoce je kulaté, má tenkou, hnědou slupku a bílou, šťavnatou dužinu. Charakteristickým prvkem litchi jsou jejich velká semena.
Použití litchi může být různorodé:
- Čerstvé konzumace: Litchi se běžně konzumuje syrová. Má sladkou chuť a osvěžující šťávu, což z něj činí oblíbený prvek v exotických ovocných salátech nebo jako samostatné občerstvení.
- Nápoje: Šťáva z litchi se často používá k výrobě nápojů, jako jsou smoothie, koktejly nebo litchi limonáda.
- Výroba džemů a omáček: Litchi se může použít k výrobě džemů, marmelád, omáček a dokonce i pikantních omáček nebo chutney.
- Kulinářské experimenty: Litchi lze začlenit do různých pokrmů. Je skvělým doplňkem do salátů, dezertů nebo dokonce do pikantních jídel.
- Sušené litchi: Někdy se litchi suší a pak se může použít jako sladkost nebo jako ingredience v různých jídlech.
- Léčivé vlastnosti: V tradiční čínské medicíně bylo litchi považováno za ovoce s léčivými vlastnostmi. Mělo se tvrdit, že pomáhá posilovat krevní oběh, podporuje zdraví srdce a má antioxidační účinky.
Při používání litchi je důležité mít na paměti, že někteří lidé mohou být alergičtí na toto ovoce, a v případě jakýchkoli zdravotních problémů by měli konzultovat se svým lékařem.