Dýně máslová

Aktuality | 18.9.2024

Máslová dýně, známá také pod názvem butternut, je oblíbená dýňová odrůda s jemnou, nasládlou chutí připomínající oříšky a máslo. Její oranžová dužina je bohatá na vitamíny A a C, vlákninu a antioxidanty, což z ní činí nejen chutnou, ale také výživnou surovinu.

V gastronomii má široké využití. Díky své sladké chuti je ideální pro polévky, pyré a kaše. Je skvělá také v rizotu, těstovinách či jako náplň do koláčů. Pečená máslová dýně je výborným přílohovým pokrmem, a pokud ji rozmixujete, můžete ji použít i jako základ pro omáčky nebo náplně do slaných i sladkých pokrmů.

Její příprava je jednoduchá – lze ji péct, vařit i grilovat. Mnoho kuchařů ocení také to, že se snadno krájí a po tepelném zpracování má krémovou strukturu, která dodává jídlům hladkost a plnou chuť.